KERAMIKA MƏMULATLARI
Keramika qablar və sənət məmulatlarının istehsalı üçün istifadə edilən ən qədim materiallardan biridir. Bir sıra müsbət xüsusiyyətlərə malikdir: möhkəmlik, istiliyə davamlılıq, ekoloji və kimyəvi təhlükəsizlik, ondan hazırlanan məmulatlar yüksək estetik potensiala malikdir və bu, onun geniş istifadəsini şərtləndirir.
Keramika mineral əlavələri olan və ya olmayan gildən (və ya gil maddələrdən) qəlibləmə və sonradan yandırma yolu ilə əldə edilən məmulatlardır. İstehlakçıların estetik xüsusiyyətlərini yaxşılaşdırmaq üçün keramika şirlidir.
Keramika istehsalında aşağıdakı materiallar istifadə olunur:
. plastik - gillər və kaolin (kaolinitdən ibarət monomineral qaya);
. cılız, qurutma və atəş zamanı büzülməni azaldır - kvars qumu, alüminium oksidi, çini və saxsı qablar, şamot;
. sinterləmə temperaturunu azaldan və şüşəli faza yaradan axınlar - feldispat və peqmatit;
. şirəli materiallar.
Keramika sənəti məmulatlarının istehlak xassələrini və keyfiyyətini formalaşdıran amillər kimi keramika növü, qəlibləmə üsulu və bəzək növü fərqləndirilir.
Quruluşundan asılı olaraq incə keramika (şüşə və ya xırda dənəli qırıq) və qaba (qaba dənəli qırıq) fərqləndirilir. İncə keramikaların əsas növləri bunlardır: çini, yarımçini, fayans, mayolika və qaba - saxsı.
Farfor sıx sinterlənmiş bir parçaya malikdir ağ rəng(bəzən mavimtıl çalarlı) aşağı su udma qabiliyyəti (0,2%-ə qədər), vurulduqda yüksək melodik səs çıxarır, nazik təbəqələrdə şəffaf ola bilir. Məhsulların ikiqat atəşə tutulması səbəbindən məhsulun kənarının kənarı və ya əsası şirlə örtülmür. Farfor istehsalı üçün xammal kaolin, qum, feldispat və digər əlavələrdir.
Yarımfarfor xassələrinə görə çini ilə fayans arasında aralıq yeri tutur, qəlpəsi ağ, su udma qabiliyyəti 3-5% təşkil edir, məişət qablarının istehsalında istifadə olunur.
Fayansta sarımtıl çalarlı məsaməli ağ qırıq var, qəlpənin məsaməliliyi 9-12% təşkil edir. Yüksək məsaməliliyə görə fayans məhsulları tamamilə rəngsiz şirlə örtülür. Glaze aşağı istilik müqavimətinə malikdir, buna görə də bu növ keramika gündəlik süfrə istehsalında istifadə olunur. Təbaşir və kvars qumunun əlavə edilməsi ilə ağ yanan gillərdən hazırlanır.
Majolica məsaməli qəlpəyə malikdir, suyun udulması təxminən 15% təşkil edir, məmulatlar hamar səthə, yüksək parlaqlığa, kiçik divar qalınlığına (qəlibləmə üsulu ilə müəyyən edilir - tökmə), rəngli şirniyyatlarla örtülmüş və dekorativ relyef bəzəkləri ola bilər. Mayolika istehsalı üçün ağ yanan gillərdən (fayans mayolika) və ya qırmızı yanan gillərdən (dulus mayolika), daşqınlar, təbaşir, kvars qumu istifadə olunur.
Dulusçuluqda qırmızı-qəhvəyi rəngli qab (qırmızı yanan gillərdən istifadə olunur), yüksək məsaməli, 18%-ə qədər su udulur. Məhsullar rəngsiz şirələr ilə örtülmüş, rəngli gil boyalarla boyanmış ola bilər - anqobe. Çeşid mətbəx və məişət əşyaları (qovurma üçün qazanlar, süd qabları) və bəzək əşyaları ilə təmsil olunur.
Keramika məmulatlarının istehsal prosesi sadələşdirilmiş formada təqdim edilə bilər növbəti addımlar:
. xammalın hazırlanması;
. keramika kütləsi əldə etmək;
. qəlibləmə (əllə və ya mexanikləşdirilmiş), tökmə, yarı quru presləmə;
. qurutma və düzəltmə;
. ilk atəş;
. şüşələmə;
. tökülmüş qovurma;
. bəzək.
Keramika sənəti məmulatlarının keyfiyyəti onların xarici görünüşü, davamlılığı, funksional təyinatına uyğunluğu və digər texniki göstəricilərlə müəyyən edilir.
Keramika məmulatlarının istehsalının spesifikliyi bu prosesin müxtəlif mərhələlərində çoxlu sayda istehsal qüsurlarının olması ehtimalı ilə bağlıdır.
Görünüş qüsurları parça qüsurlarına, şir qüsurlarına və bəzək qüsurlarına bölünür. Qırıntı qüsurları kütləvi hazırlıq, qəlibləmə (tökmə), qurutma və ilkin yandırma mərhələlərində formalaşır. Bəziləri dərhal nəzərə çarpır, digərləri (məsələn, ləkələr) atəşdən sonra görünməyə bilər. Buna görə də, əl ilə və mexanikləşdirilmiş qəlibləmə üçün bütün alətləri qüsursuz təmizlikdə saxlamaq lazımdır.Keramika qablar və sənət məmulatlarının istehsalı üçün istifadə edilən ən qədim materiallardan biridir. Bir sıra müsbət xüsusiyyətlərə malikdir: möhkəmlik, istiliyə davamlılıq, ekoloji və kimyəvi təhlükəsizlik, ondan hazırlanan məmulatlar yüksək estetik potensiala malikdir və bu, onun geniş istifadəsini şərtləndirir.
Keramika mineral əlavələri olan və ya olmayan gildən (və ya gil maddələrdən) qəlibləmə və sonradan yandırma yolu ilə əldə edilən məmulatlardır. İstehlakçıların estetik xüsusiyyətlərini yaxşılaşdırmaq üçün keramika şirlidir.
Keramika istehsalında aşağıdakı materiallar istifadə olunur:
. plastik - gillər və kaolin (kaolinitdən ibarət monomineral qaya);
. cılız, qurutma və atəş zamanı büzülməni azaldır - kvars qumu, alüminium oksidi, çini və saxsı qablar, şamot;
. sinterləmə temperaturunu azaldan və şüşəli faza yaradan axınlar - feldispat və peqmatit;
. şirəli materiallar.
Keramika sənəti məmulatlarının istehlak xassələrini və keyfiyyətini formalaşdıran amillər kimi keramika növü, qəlibləmə üsulu və bəzək növü fərqləndirilir.
Quruluşundan asılı olaraq incə keramika (şüşə və ya xırda dənəli qırıq) və qaba (qaba dənəli qırıq) fərqləndirilir. İncə keramikaların əsas növləri bunlardır: çini, yarımçini, fayans, mayolika və qaba - saxsı.
Farfor sıx sinterlənmiş bir parçaya malikdir ağ rəng(bəzən mavimtıl çalarlı) aşağı su udma qabiliyyəti (0,2%-ə qədər), vurulduqda yüksək melodik səs çıxarır, nazik təbəqələrdə şəffaf ola bilir. Məhsulların ikiqat atəşə tutulması səbəbindən məhsulun kənarının kənarı və ya əsası şirlə örtülmür. Farfor istehsalı üçün xammal kaolin, qum, feldispat və digər əlavələrdir.
Yarımfarfor xassələrinə görə çini ilə fayans arasında aralıq yeri tutur, qəlpəsi ağ, su udma qabiliyyəti 3-5% təşkil edir, məişət qablarının istehsalında istifadə olunur.
Fayansta sarımtıl çalarlı məsaməli ağ qırıq var, qəlpənin məsaməliliyi 9-12% təşkil edir. Yüksək məsaməliliyə görə fayans məhsulları tamamilə rəngsiz şirlə örtülür. Glaze aşağı istilik müqavimətinə malikdir, buna görə də bu növ keramika gündəlik süfrə istehsalında istifadə olunur. Təbaşir və kvars qumunun əlavə edilməsi ilə ağ yanan gillərdən hazırlanır.
Majolica məsaməli qəlpəyə malikdir, suyun udulması təxminən 15% təşkil edir, məmulatlar hamar səthə, yüksək parlaqlığa, kiçik divar qalınlığına (qəlibləmə üsulu ilə müəyyən edilir - tökmə), rəngli şirniyyatlarla örtülmüş və dekorativ relyef bəzəkləri ola bilər. Mayolika istehsalı üçün ağ yanan gillərdən (fayans mayolika) və ya qırmızı yanan gillərdən (dulus mayolika), daşqınlar, təbaşir, kvars qumu istifadə olunur.
Dulusçuluqda qırmızı-qəhvəyi rəngli qab (qırmızı yanan gillərdən istifadə olunur), yüksək məsaməli, 18%-ə qədər su udulur. Məhsullar rəngsiz şirələr ilə örtülmüş, rəngli gil boyalarla boyanmış ola bilər - anqobe. Çeşid mətbəx və məişət əşyaları (qovurma üçün qazanlar, süd qabları) və bəzək əşyaları ilə təmsil olunur.
Keramika məmulatlarının istehsal prosesi sadələşdirilmiş formada təqdim edilə bilər növbəti addımlar:
. xammalın hazırlanması;
. keramika kütləsi əldə etmək;
. qəlibləmə (əllə və ya mexanikləşdirilmiş), tökmə, yarı quru presləmə;
. qurutma və düzəltmə;
. ilk atəş;
. şüşələmə;
. tökülmüş qovurma;
. bəzək.
Keramika sənəti məmulatlarının keyfiyyəti onların xarici görünüşü, davamlılığı, funksional təyinatına uyğunluğu və digər texniki göstəricilərlə müəyyən edilir.
Keramika məmulatlarının istehsalının spesifikliyi bu prosesin müxtəlif mərhələlərində çoxlu sayda istehsal qüsurlarının olması ehtimalı ilə bağlıdır.
Görünüş qüsurları parça qüsurlarına, şir qüsurlarına və bəzək qüsurlarına bölünür. Qırıntı qüsurları kütləvi hazırlıq, qəlibləmə (tökmə), qurutma və ilkin yandırma mərhələlərində formalaşır. Bəziləri dərhal nəzərə çarpır, digərləri (məsələn, ləkələr) atəşdən sonra görünməyə bilər. Buna görə də, əl ilə və mexanikləşdirilmiş qəlibləmə üçün bütün alətləri qüsursuz təmizlikdə saxlamaq lazımdır.Keramika qablar və sənət məmulatlarının istehsalı üçün istifadə edilən ən qədim materiallardan biridir. Bir sıra müsbət xüsusiyyətlərə malikdir: möhkəmlik, istiliyə davamlılıq, ekoloji və kimyəvi təhlükəsizlik, ondan hazırlanan məmulatlar yüksək estetik potensiala malikdir və bu, onun geniş istifadəsini şərtləndirir.
Keramika mineral əlavələri olan və ya olmayan gildən (və ya gil maddələrdən) qəlibləmə və sonradan yandırma yolu ilə əldə edilən məmulatlardır. İstehlakçıların estetik xüsusiyyətlərini yaxşılaşdırmaq üçün keramika şirlidir.
Keramika istehsalında aşağıdakı materiallar istifadə olunur:
. plastik - gillər və kaolin (kaolinitdən ibarət monomineral qaya);
. cılız, qurutma və atəş zamanı büzülməni azaldır - kvars qumu, alüminium oksidi, çini və saxsı qablar, şamot;
. sinterləmə temperaturunu azaldan və şüşəli faza yaradan axınlar - feldispat və peqmatit;
. şirəli materiallar.
Keramika sənəti məmulatlarının istehlak xassələrini və keyfiyyətini formalaşdıran amillər kimi keramika növü, qəlibləmə üsulu və bəzək növü fərqləndirilir.
Quruluşundan asılı olaraq incə keramika (şüşə və ya xırda dənəli qırıq) və qaba (qaba dənəli qırıq) fərqləndirilir. İncə keramikaların əsas növləri bunlardır: çini, yarımçini, fayans, mayolika və qaba - saxsı.
Farfor sıx sinterlənmiş bir parçaya malikdir ağ rəng(bəzən mavimtıl çalarlı) aşağı su udma qabiliyyəti (0,2%-ə qədər), vurulduqda yüksək melodik səs çıxarır, nazik təbəqələrdə şəffaf ola bilir. Məhsulların ikiqat atəşə tutulması səbəbindən məhsulun kənarının kənarı və ya əsası şirlə örtülmür. Farfor istehsalı üçün xammal kaolin, qum, feldispat və digər əlavələrdir.
Yarımfarfor xassələrinə görə çini ilə fayans arasında aralıq yeri tutur, qəlpəsi ağ, su udma qabiliyyəti 3-5% təşkil edir, məişət qablarının istehsalında istifadə olunur.
Fayansta sarımtıl çalarlı məsaməli ağ qırıq var, qəlpənin məsaməliliyi 9-12% təşkil edir. Yüksək məsaməliliyə görə fayans məhsulları tamamilə rəngsiz şirlə örtülür. Glaze aşağı istilik müqavimətinə malikdir, buna görə də bu növ keramika gündəlik süfrə istehsalında istifadə olunur. Təbaşir və kvars qumunun əlavə edilməsi ilə ağ yanan gillərdən hazırlanır.
Majolica məsaməli qəlpəyə malikdir, suyun udulması təxminən 15% təşkil edir, məmulatlar hamar səthə, yüksək parlaqlığa, kiçik divar qalınlığına (qəlibləmə üsulu ilə müəyyən edilir - tökmə), rəngli şirniyyatlarla örtülmüş və dekorativ relyef bəzəkləri ola bilər. Mayolika istehsalı üçün ağ yanan gillərdən (fayans mayolika) və ya qırmızı yanan gillərdən (dulus mayolika), daşqınlar, təbaşir, kvars qumu istifadə olunur.
Dulusçuluqda qırmızı-qəhvəyi rəngli qab (qırmızı yanan gillərdən istifadə olunur), yüksək məsaməli, 18%-ə qədər su udulur. Məhsullar rəngsiz şirələr ilə örtülmüş, rəngli gil boyalarla boyanmış ola bilər - anqobe. Çeşid mətbəx və məişət əşyaları (qovurma üçün qazanlar, süd qabları) və bəzək əşyaları ilə təmsil olunur.
Keramika məmulatlarının istehsal prosesi sadələşdirilmiş formada təqdim edilə bilər növbəti addımlar:
. xammalın hazırlanması;
. keramika kütləsi əldə etmək;
. qəlibləmə (əllə və ya mexanikləşdirilmiş), tökmə, yarı quru presləmə;
. qurutma və düzəltmə;
. ilk atəş;
. şüşələmə;
. tökülmüş qovurma;
. bəzək.
Keramika sənəti məmulatlarının keyfiyyəti onların xarici görünüşü, davamlılığı, funksional təyinatına uyğunluğu və digər texniki göstəricilərlə müəyyən edilir.
Keramika məmulatlarının istehsalının spesifikliyi bu prosesin müxtəlif mərhələlərində çoxlu sayda istehsal qüsurlarının olması ehtimalı ilə bağlıdır.
Görünüş qüsurları parça qüsurlarına, şir qüsurlarına və bəzək qüsurlarına bölünür. Qırıntı qüsurları kütləvi hazırlıq, qəlibləmə (tökmə), qurutma və ilkin yandırma mərhələlərində formalaşır. Bəziləri dərhal nəzərə çarpır, digərləri (məsələn, ləkələr) atəşdən sonra görünməyə bilər. Buna görə də, əl ilə və mexanikləşdirilmiş qəlibləmə üçün bütün alətləri qüsursuz təmizlikdə saxlamaq lazımdır.